FinAi przenosi proces kredytowy do Internetu

29 stycznia 2018

Już w pierwszym kwartale 2018 roku klienci banków w Polsce po raz pierwszy będą mogli wziąć kredyt bankowy w 100 procentach przez Internet. Cały proces - od złożenia wniosku i wyboru oferty, do podpisania umowy i wypłaty środków - zajmie kilkanaście minut. Będzie to możliwe dzięki platformie kredytowej FinAi – rozwiązaniu, które zapewni klientom wygodę, a jednocześnie będzie skutecznym i bezpiecznym kanałem dystrybucji dla banków.

Obecnie już ponad połowa klientów banków szuka kredytów i porównuje ich oferty w Internecie*. Klienci oczekują od banków wygodnych i zautomatyzowanych rozwiązań, podobnych do tych, jakie znają z zakupów online, gdzie wystarczy kilka kliknięć, aby nabyć produkt lub usługę. Tymczasem tylko jeden kredyt bankowy na dziesięć jest finalizowany za pośrednictwem Internetu. Oznacza to, że sprzedaż kredytów w większości odbywa się wciąż za pośrednictwem kanałów tradycyjnych – głównie oddziału bankowego – co dla klientów jest czasochłonne, a dla banków kosztowne i mało efektywne.

- W FinAi postanowiliśmy połączyć szybkość i wygodę dla klientów z bezpieczeństwem dla banków. Proponujemy zupełnie nowe podejście do procesu kredytowego, które zakłada, że ma on być prosty, zrozumiały i dostępny w 100 proc. przez Internet – mówi Rafał Czernik, CEO FinAi. - Oferujemy rozwiązanie, które wychodzi naprzeciw oczekiwaniom 3 milionów klientów gotowych wziąć kredyt bankowy przez Internet już w 2018 roku.

W oparciu o te założenia powstała platforma FinAi, która - wykorzystując nowoczesne technologie - umożliwia wzięcie kredytu bankowego nawet do kilkudziesięciu tysięcy złotych, od początku do końca online, wybierając spośród realnych ofert wielu banków.

- Na platformie FinAi droga klienta od potwierdzenia tożsamości, wyboru ofert bankowych, zawarcia umowy i wypłaty kredytu na rachunek zajmuje zaledwie kilkanaście minut bez konieczności wychodzenia z domu. Wystarczy tylko mieć przy sobie dowód osobisty i smartfon - wyjaśnia Rafał Czernik, CEO FinAi. - Jest to zupełnie nowa usługa, niedostępna dotąd dla klientów banków w Polsce i w Europie.

Klient,korzystając z aplikacji FinAi, najpierw zrobi selfie, a następnie zdjęcia swojego dokumentu. W tym czasie system dokona weryfikacji jego tożsamości wykorzystując nowatorskie rozwiązania z zakresu biometrii twarzy i uwierzytelniania dowodu osobistego. Proces jest dla klienta bezpieczny i intuicyjny, ponieważ wszystko odbywa się w aplikacji w jego telefonie komórkowym.

FinAi zaprojektował proces tak, aby podanie przez klienta informacji potrzebnych do uzyskania kredytu w banku odbywało się szybciej i wygodniej niż ma to miejsce obecnie. W tym celu platforma wykorzystuje oprogramowanie OCR, które pozwala zbierać dane automatycznie. Długie formularze zostały zastąpione prostymi i intuicyjnymi kwestionariuszami. W efekcie klient musi wypełnić zaledwie kilkanaście pól, a nie kilkadziesiąt, jak do tej pory. Bank natomiast otrzymuje wszystkie niezbędne informacje wymagane do udzielenia kredytu. Zaawansowany proces zbierania i analizy danych sprawia, że aplikacje przesyłane do banków za pośrednictwem platformy będą bardzo wysokiej jakości, co powinno bezpośrednio przyczynić się do obniżenia kosztów ryzyka operacyjnego
i kredytowego w banku.

Przez cały proces kredytowy klientowi towarzyszyć będzie zautomatyzowany doradca, który wyjaśni ewentualne wątpliwości i pomoże dopasować produkt do indywidualnych potrzeb użytkownika. Klient otrzyma między innymi informacje na temat zdolności kredytowej i porady dotyczące parametrów kredytów, które będą najlepiej pasować do jego sytuacji życiowej i budżetu domowego. Będzie
mógł również porównywać pod kątem różnych kryteriów wiążące oferty, które otrzyma od banków.

- Proces jest bezpieczny i zgodny z regulacjami sektorowymi, daje bankom możliwość precyzyjnego zarządzania ryzykiem operacyjnym i kredytowym na poziomie umowy agencyjne z FinAi. Banki otrzymają też po raz pierwszy dostęp do narzędzia market intelligence, dzięki któremu będą mogły precyzyjnie analizować sprzedaż internetową za pośrednictwem naszej platformy - wyjaśnia Rafał Czernik.

Platforma FinAi została zaprojektowana w sposób, który umożliwia łatwą integrację z systemami bankowymi przy minimalnych kosztach wdrożenia. Wysoki stopień automatyzacji procesów, powoduje, że będzie to jeden z najbardziej rentownych kanałów dystrybucji dla banków. Platforma kredytowa FinAi będzie dostępna dla klientów banków w Polsce w pierwszym kwartale 2018 r.
W 2020 r. firma planuje udzielić za pośrednictwem platformy kredytów o wartości 1 mld zł.

_____________________________

* Badanie FinAi 2017 (N=1058)